Cultura poate fi definită ca fiind întregul complex de caracteristici distinctive de natură spirituală, materială, intelectuală și emoțională care caracterizează o societate sau un grup social. Ea include nu numai artele și literatura, ci și moduri de viață, drepturi fundamentale ale persoanei, sisteme de valori, tradiții, obiceiuri și credințe. Această definiție, chiar dacă extrem de generoasă, privește cultura mai ales ca o caracteristică a grupului, a colectivității, a societății, înăuntrul cărora se dezvoltă fiecare individ.
Patrimoniul Cultural Național reprezintă ansamblul resurselor moștenite, identificate ca atare, indiferent de regimul de proprietate asupra acestora, și care reprezintă o mărturie și o expresie a valorilor, credințelor, cunoștințelor și tradițiilor aflate în continuă evoluție. Patrimoniul Cultural Național cuprinde toate elementele rezultate din interacțiunea dintre factorii umani și naturali, de-a lungul timpului.
Unitatea acestui domeniu și a subdomeniilor care îl alcătuiesc nu a fost întotdeauna evidentă. Ea a devenit perceptibilă, pe plan mondial, doar în ultimele patru decenii, constatându-se statistic faptul că măsurile luate în unul dintre subdomenii interacționa cu celelalte. Astfel, este înțeles faptul că orice acțiune asupra uneia dintre componentele patrimoniului are influențe asupra altor componente aflate în aceeași arie geografică, indiferent dacă acestea sunt sau nu părți ale patrimoniului natural sau cultural, ale patrimoniului material sau imaterial, ale patrimoniului mobil sau imobil.
Rolul educației artistice în formarea competențelor tinerilor pentru viață în secolul XXI a fost recunoscut la nivel european. Organizațiile internaționale au arătat un interes crescut în educația artistică în ultima perioadă de timp, de aici rezultând dezvoltări de politici cheie. În anul 1995, Consiliul Europei a lansat un proiect major ce se centrează pe Cultură, Creativitate și Tineret. Acesta a examinat pregătirea existentă pentru educație artistică în școlile statelor membre, precum și implicarea artiștilor profesioniști și disponibilitatea activităților extracurriculare.
UNESCO a fost o forță conducătoare în dezvoltarea inițiativelor de politică în educație și cultură în ultima decadă. Încă din anul 1999, Directorul General al UNESCO a făcut un apel la toți acționarii din domeniul educației artistice și culturale, pentru a face ceea ce este necesar să se asigure că predarea artelor câștigă un loc special în educația fiecărui copil, de la creșă până în ultimul an de școală. Acesta a fost urmat de o conferință mondială la Lisabona, pentru a marca punctul culminant al unei colaborări internaționale de 5 ani între UNESCO și partenerii săi din domeniul educației artistice. Conferința a afirmat nevoia de a stabili importanța educației artistice și culturale în toate societățile (aprobarea dreptului omului la educație și participare culturală; dezvoltarea capacităților individuale; îmbunătățirea calității educației și promovarea exprimării diversității culturale). Mai mult decât atât, cadrul strategic al UE pentru cooperare în educație și perfecționare în următoarea decadă accentuează clar importanța competențelor cheie transversale, incluzând conștientizarea culturală și creativitatea.
În anul 2005, Consiliul Europei a lansat o Convenție Cadru asupra valorii moștenirii culturale pentru societate, care a identificat nevoia țărilor europene de a păstra resursele culturale, de a promova identitatea culturală, de a respecta diversitatea și de a încuraja dialogul intercultural.
Așadar, viziunea strategică pe care o propunem nu este una nouă și este în raport cu activitatea organizațiilor naționale și internaționale (UNESCO, Consiliul Europei, Ministerul Culturii):Centralitatea culturii în societatea inclusivă și bazată pe dezvoltare durabilă și inteligentă pe care o construim pentru generațiile de azi și de mâine.
Centrul de Cultură ,,Augustin Bena” își asumă misiunea de promovare, conservare și valorificare a culturii și a artei naționale și universale, și de inițiere și implementare de proiecte și programe culturale în domeniul educației artistice și culturale.
Centrul de Cultură ,,Augustin Bena” a fost înfiinţat cu scopul de a oferi produse şi servicii culturale ca elemente ale dezvoltării şi regenerării sociale a comunităţilor. Prin activităţile desfăşurate, Centrul de Cultură ,,Augustin Bena” asigură conservarea, promovarea şi valorificarea culturii, formarea continuă în domeniul artelor şi meşteşugurilor tradiţionale şi activităţi culturale pentru petrecerea timpului liber.
Instituția îşi desfăşoară activitatea respectând:
Obiectivele principale ale activităţii Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” sunt: