238 de candele au fost aprinse, la Obeliscul din Alba Iulia, în memoria martirilor și eroilor Horea, Cloșca și Crișan

01.03.2023    Știri culturale    Centrul de Cultura Augustin Bena

Un număr de 238 de candele, simbolizând anii trecuți de la martiriul conducătorilor Răscoalei de la 1784, Horea, Cloșca și Crișan, au fost aprinse și depuse, marți seara, la Obeliscul din Cetatea Alba Iulia, monument construit special în memoria acestora.

Manifestările organizate în cadrul evenimentului „Horea, Cloșca și Crișan – martiri și eroi ai națiunii române” au debutat la ora 11:00, la Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan din Alba Iulia cu intonarea Imnului Național al României de către Fanfara Județului Alba, dirijor Coriolan Honcaș, moment urmat de o alocuțiune privind semnificația evenimentului și depuneri de coroane și jerbe de flori. La ora 11:45, programul a continuat la monumentul de pe Dealul Furcilor din Alba Iulia cu intonarea imnului, urmată de un ceremonial religios, alocuțiuni și depuneri de coroane și jerbe de flori.

La ora 19:00, la Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan a avut loc evenimentul „Omagiu simbolic adus conducătorilor Răscoalei de la 1784, Horea, Cloșca și Crișan” care a cuprins o prezentare istorică susținută de IOANA URSU, muzeograf Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, un moment de reconstituire istorică: „HOREA, CLOȘCA ȘI CRIȘAN” (coordonat de TUDOR ROȘU, istoric și director adjunct al Muzeului Național al Unirii Alba Iulia), un recital în interpretarea Grupului instrumental tradițional al Ansamblului Folcloric al Județului Alba și depunerea a 238 de candele în memoria martirilor și eroilor națiunii române, la 238 de ani de la martiriul acestora.

in_memoria_martirilor_si_eroilor_horea_closca_si_crisan

Evenimentul „Horea, Cloșca și Crișan – martiri și eroi ai națiunii române” a fost organizat de Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” și Muzeul Național al Unirii, în parteneriat cu Instituția Prefectului, Primăria Municipiului Alba Iulia și Arhiepiscopia Ortodoxă Română de Alba Iulia, cu sprijinul Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și a Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia.

Fotografii din cadrul evenimentului pot fi descărcate de pe pagina de Facebook a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0Sxa42hWYqC8RNdfrYVNnDh3Jj8mNuJ7qtnk5PpHMpzzmvU3s1fgn86FSBcyd9XCcl&id=100067985635614

Vasile Ursu Nicula, cunoscut sub numele Horea, Ion Oargă (Cloșca) și Marcu Giurgiu (Crișan) au fost conducătorii Răscoalei țărănești de la 1784 din Transilvania. Aceasta a fost o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage împotriva constrângerilor la care era supusă. Răscoala a avut numeroase ecouri în străinătate, iar, în urma acesteia, moții din Munții Apuseni au câștigat mai multe drepturi precum libertatea pășunatului, scutirea de cărăușie, desființarea servituții personale și a legării de glie, căsătorii fără consimțământul nobilului precum și dreptul la educație.

În memoria liderilor răscoalei, Horea, Cloșca și Crișan, la Alba Iulia a fost ridicat un obelisc, în fața porții a treia a Cetății Alba Carolina. Monumentul a fost ridicat la inițiativa Societății Astra și a fost inaugurat în prezența regelui Carol al II-lea și a fiului său, Mihai, voievod de Alba Iulia, la 14 octombrie 1937.

1