O tânără din județul Mureș a câștigat Marele Premiu al Festivalului - Concurs Național de Folclor „Inimi fierbinți în Țara de Piatră” Abrud

28.06.2021    Știri culturale    Centrul de Cultura Augustin Bena

O tânără interpretă din județul Mureș a câștigat Marele Premiu al Festivalului - Concurs Național de Folclor „Inimi fierbinți în Țara de Piatră”, concurs de interpretare a muzicii tradiționale românești desfășurat, duminică, la Abrud. În urma concursului, juriul festivalului a desemnat-o câștigătoare a marelui premiu pe Cristina Farcaș din județul Mureș, iar următoarele distincții au fost obținute de Delia Bertea din Suceava (Premiul I), Cosmin Dorca din Sibiu (Premiul II ) și Andrada Betej din Gorj (Premiul III).

Juriul festivalului a fost format din Ana Ilca Mureșan, interpret de muzică tradițională românească, Ioana Maria Ardelean, interpret de muzică tradițională românească, director al Festivalului „Strugurele de Aur” Jidvei, Roxana Maria Reche, muzicolog, solist vocal al Ansamblului Folcloric al Județului Alba, Florin Mariș Hinsu - prof. dr. la Facultatea de Muzică a Universității din Oradea, manager al Centrului de Cultură al Județului Bihor și Alexandru Pal, discipol al Maestrului Gheorghe Zamfir, dirijor și manager al Centrului de Cultură ,,Augustin Bena” din Alba.

„După o pauză de un an cauzată de pandemie, am reluat Festivalul - Concurs Național de Folclor „Inimi fierbinți în Țara de Piatră”. Și, spre bucuria noastră, am avut un număr record de participanți din 18 județe, fiind cel mai mare număr de concurenți din ultimii 15 ani. Este primul eveniment de amploare pe care l-am organizat, după relaxarea măsurilor impuse în pandemie, și va fi urmat și de alte evenimente, care sperăm să fie pe placul iubitorilor de cultură și tradiții românești. Fiecare acțiune organizată de instituția noastră se va desfășura cu respectarea tuturor măsurilor în vigoare privind prevenirea și combaterea răspândirii virusului Sars-Cov-2, încurajând atât conduita preventivă, cât și vaccinarea ca măsuri pentru a reveni la normalitate”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Zeci de tineri interpreți din întreaga țară au participat, duminică, 27 iunie 2021, la Abrud, la Festivalul - Concurs Național de Folclor „Inimi fierbinți în Țara de Piatră”, concurs de interpretare vocală a muzicii tradiționale românești. La ediția din acest an s-au înscris concurenți din 18 județe respectiv Brăila, Olt, Gorj, București, Vâlcea, Mureș, Teleorman, Argeș, Călărași, Suceava, Sibiu, Alba, Dâmbovița, Cluj, Sălaj, Caraș-Severin, Bihor și Constanța. Datorită numărului mare de județe din care provin concurenții, ediția din 2021 reprezintă un record pentru ultimii 15 ani.

 castigator_inimi_fierbinti_in_tara_de_piatra_2021

Evenimentul s-a organizat cu respectarea tuturor măsurilor în vigoare privind prevenirea și combaterea răspândirii virusului Sars-Cov-2. Astfel, festivalul a avut loc în Parcul Central din Abrud, iar accesul în spațiile destinate publicului a fost permis doar persoanelor vaccinate cu un vaccin împotriva virusului Sars-Cov, respectiv persoanelor care au prezentat rezultatul negativ al unui test RT – PCR sau al unui test rapid antigen.

Festivalul a cuprins, pe lângă concursul de interpretare, și recitaluri ale unor îndrăgiți interpreți de folclor precum Ionuț Fulea, Anca Ilca Mureșan și Ioana Maria Ardelean.  

Orchestra Ansamblului Folcloric al Județului Alba, dirijată de Alexandru Pal, a asigurat acompaniamentul muzical al evenimentului, iar soliștii ansamblului, Roxana Reche, Dorina Narița, Nicolae Plută, Maria Filimon și Nicolae Tuhuț, au adus în fața publicului frumusețea cântului și portului din zonele etnofolclorice ale județului Alba.

Festivalul a cuprins și Târgul meșterilor tradiționali „Alba Tradițional", care a reunit meșteri populari din Țara Moților, dar și din alte zone ale județului, păstrători ai meșteșugurilor tradiționale românești. Evenimentul a fost întregit de recitalul Fanfarei Județului Alba condusă de dirijor Coriolan Honcaș, și de expoziția de artă fotografică „Aurarii din Munții Apuseni".

Festivalul – Concurs Național de Folclor „Inimi fierbinți în Țara de Piatră” a fost organizat de Consiliul Județean Aba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Abrud.

0