Record de participanți la Concursul Național de Arte Plastice „Familia Regală a României prin ochi de copil” – 238 de participanți din întreaga țară

15.04.2022    Știri culturale    Centrul de Cultura Augustin Bena

Centrul de Cultură „Augustin Bena”, din subordinea Consiliului Județean Alba, a organizat, în perioada 21 februarie – 11 aprilie 2022, Concursul Național de Arte Plastice „Familia Regală a României prin ochi de copil”, concurs care a atras un număr record de participanți: 238 de copii și tineri din 25 de instituții de învățământ din întreaga țară.

Competiția de arte plastice a fost inițiată cu scopul promovării Centenarului Încoronării Regelui Ferdinand și a Reginei Maria la Alba Iulia.

Prima ediție a concursului s-a bucurat de un real succes, prin înscrierea unui număr total de 238 de lucrări provenite de la elevi din școlile și liceele de artă din 25 de instituții de învățământ din România (15 județe reprezentate: Alba, Prahova, Argeș, București, Arad, Mureș, Galați, Sibiu, Botoșani, Dolj, Bacău, Giurgiu, Vâlcea, Bihor, Brăila), lucrări realizate în diferite tehnici de lucru: acuarelă, ulei, tempera, acril, desen - grafică, colaj – machete de afișe.

Concursul Național de Arte Plastice „Familia Regală a României prin ochi de copil” are următoarele obiective: organizarea și promovarea concursului de arte plastice pe plan național, stimularea creativității tinerilor și adulților cu aptitudini artistice, realizarea schimburilor de experiență între grupurile țintă, promovarea dialogului și educației interculturale, dezvoltarea capacității de exprimare a creativității prin pictură, creșterea gradului de implicare a copiilor și tinerilor în activități culturale și de dezvoltare personală. Concursul se adresează copiilor și tinerilor cu aptitudini artistice: Categoria I – copii cu vârsta între 5 și 9 ani, Categoria II – copii cu vârsta între 10 și 14 ani, Categoria III – tineri cu vârsta între 15 și 19 ani și Categoria IV – tineri cu vârsta mai mare de 20 de ani.

În urma evaluării lucrărilor înscrise, în baza regulamentului de organizare și desfășurare a concursului, juriul a decis acordarea următoarelor premii

participanti_familia_regala_a_romaniei_prin_ochi_de_copil_2022

Categoria I

 • Premiul I - HUMINIUC BEATRICE MARIA (7 ani, Școala ,,Creativ by Art Academy” din Ploiești, titlul lucrării: „REGELE FERDINAND”, tehnica de lucru: pictură)
 • Premiul II - MIHOCI MAYA (6 ani, Școala ,,Creativ by Art Academy” din Ploiești, titlul lucrării: „REGINA MARIA”, tehnica de lucru: pictură)
 • Premiul III - DRUMAȘ CAROL (9 ani, Școala gimnazială din Liliești - Băicoi, titlul lucrării: ,,REGELE”, tehnica: pictură) 

Categoria II

 • Premiul I - TERȚEA IZABEL ALEXANDRA (14 ani, Colegiul de artă „Carmen Sylva” din Ploiești, titlul lucrării: „REGINA MARIA”, tehnica de lucru: desen în creion)
 • Premiul II - STELIAN EDUARD ANDREI (14 ani, Colegiul de artă „Carmen Sylva” din Ploiești, titlul lucrării: „REGELE FERDINAND”, tehnica de lucru: desen)
 • Premiul III - POPA IOANA ADRIANA (13 ani, Centrul Cultural ,,Dunărea de Jos” din Galați, titlul lucrării: „ORIZONTURI”, tehnica de lucru: acuarelă)

Categoria III

 • Premiul I - ENACHI FRANCESCA ALISA (17 ani, Școala populară de arte Mureș din Tg. Mureș, titlul lucrării: „REGELE MIHAI TÂNĂR”, tehnica de lucru: desen în creion)
 • Premiul II - CIOCAN DIANA-GABRIELA (18 ani, Școala populară de arte ,,Cornetti” din Craiova, titlul lucrării: „REGELE MIHAI”, tehnica de lucru: acuarelă pe hârtie)
 • Premiul III - TERIȘ MIHAELA-DARIA (16 ani, Colegiul Naționaș de Artă „George Apostu” din Bacău, titlul lucrării: „VICTORIE”, tehnica de lucru: acuarelă)

Categoria IV

 • Premiul I - BARTHA ADRIANA (49 ani, Școala populară de arte Mureș din Târgu Mureș, titlul lucrării: „REGELE FERDINAND”, tehnica de lucru: desen)
 • Premiul II - ORBAN MARGIT (28 ani, Școala populară de arte Mureș din Tg. Mureș, titlul lucrării: „REGELE MIHAI”, tehnica de lucru: desen)
 • Premiul III - GESTER PATRICK-ARNOLD (23 ani, Școala de arte ,,Gheorghe Chivu” din Sighetu Marmației, titlul lucrării: „VREMURI GRELE”, tehnica de lucru: ulei pe pânză)

Comisia de jurizare a fost formată din personalități în domeniul artelor plastice din România:

 • Tudor Nicolae, artist plastic, vicepreședinte Filiala Alba Iulia a Uniunii Artiștilor Plastici din România
 • Nicolae Ispas, artist plastic, membru Filiala București a Uniunii Artiștilor Plastici din România
 • Cristina Pop, artist plastic, membru Filiala Alba a Uniunii Artiștilor Plastici din România

Criteriile de jurizare avute în vedere au fost: valențele artistice și de creativitate / autenticitate și originalitatea creației, gradul de complexitate artistică / particularități de ordin compozițional și de tehnică a creației / impactul mesajului transmis / respectarea tehnicilor de artă fotografică. În perioada următoare, fotografiile premiate, cât și cele care au obținut, în urma jurizării, un punctaj de peste 95 de puncte, vor fi prezentate publicului în cadrul unor expoziții, cataloage de artă și alte acțiuni de promovare a proiectului pe plan local, național și internațional.

Alba Iulia va găzdui timp de un an manifestări dedicate încoronării din 1922. Anul Centenarului Încoronării a debutat oficial în 15 octombrie 2021 și se va încheia în 15 octombrie 2022. Anul 2022 va fi astfel anul în care se va sărbători împlinirea a 100 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, eveniment care a avut loc la Alba Iulia. Proiectul cultural „Anul Centenarului Încoronării” este organizat de Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” și Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia și sub patronajul Casei Regale a României. Anul Centenarului Încoronării va marca împlinirea a 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, eveniment care a avut loc în 15 octombrie 1922 în catedrala din Alba Iulia. Lăcașul de cult a fost construit special pentru acest eveniment cu importanță deosebită în istoria României.

Lucrările premiate în cadrul concursului le puteți descărca de pe pagina de Facebook a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba: https://www.facebook.com/173204689496678/posts/2209722159178244/

0