Sărbătoarea Libertății – expoziții, conferințe culturale și recitaluri, pentru a marca Adunarea Națională de la Blaj din 1848

13.05.2021    Știri culturale    Centrul de Cultura Augustin Bena

sarbatoarea_libertatii_la_blaj_2021 Adunarea Națională de la Blaj din 1848 este celebrată în aceste zile printr-o serie de manifestări culturale desfășurate on-line, fără public, cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire a transmiterii virusului SARS-COV-2. Acțiunile incluse în program vor fi transmis live pe pagina de Facebook a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba și a instituțiilor partenere în organizarea sărbătorii.

„Sărbătoarea Libertății” a debutat, miercuri, la ora 15:00, cu vernisajul expoziției „ Efigii și momente din istoria Blajului”, eveniment desfășurat la Muzeul de Istorie „Augustin Bunea” Blaj și transmis live. Vernisajul a fost prezentat de Simona Frâncu.

Manifestările continuă, joi, 13 mai 2021, ora  12:00, cu evenimentul „Blaj, 3-15 mai 1848, istorie și ideologie națională”, prezentat de istoricul Tudor Roșu. Acțiunea va fi transmisă live din Sala Unirii din Alba Iulia.

Vineri, 14 mai 2021, are loc, începând cu ora 13:00, la Palatul Cultural din Blaj, conferința cu titlul „Istoria imnurilor naționale în spațiul european”, eveniment susținut de dr. Valer Rus și Ovidiu Savu. Și acest punct din programul manifestărilor va fi transmis live și se va desfășura fără public.

„Sărbătoarea Libertății” se va încheia, sâmbătă, 15 mai 2021, ora 19:00, cu un recital cameral susținut de Cvartetul de Coarde al Județului Alba. Recitalul va fi transmis live din Palatul Cultural din Blaj.

Manifestările desfășurate sub genericul „Sărbătoarea Libertății de la Blaj” sunt organizate de Consiliul Județean Alba prin Centrul de Cultură „Augustin Bena”, în parteneriat Primăria Municipiului Blaj, Palatul Cultural Blaj și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia. Toate punctele incluse în program se desfășoară fără public, fiind transmise live, online pe paginile Facebook ale instituțiilor organizatoare, cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire a transmiterii virusului Sars-CoV-2. Evenimentele marchează sărbătorirea Adunării Naționale de la Blaj din 3/15 mai – 5/ 17 mai 1848, adunare a românilor transilvăneni, în timpul Revoluției de la 1848, prin care aceștia și-au exprimat revendicările naționale, politice, religioase și sociale.

0