Tânăra Alice Ghile din Sălaj a câștigat Marele Premiu al Festivalului – concurs național de folclor „Mureș, pe marginea ta” de la Ocna Mureș

24.10.2023    Știri culturale    Centrul de Cultura Augustin Bena

Tânăra Alice Ghile din Sălaj a câștigat Marele Premiu la ediția din acest an a Festivalului – concurs național de folclor „Mureș, pe marginea ta” de la Ocna Mureș, cel mai vechi festival de folclor din Transilvania. Evenimentul s-a desfășurat, duminică, la Casa de Cultură ,,Ion Sângerean” din Ocna Mureș și în cadrul acestuia și-au dat concursul tineri interpreți din întreaga țară. Astfel, concurenții, proveniți din diferite zone ale țării, au continuat tradiția acestui important festival-concurs, care a ajuns în acest an la cea de-a XXXV-a ediție.  

„Festivalul– concurs național de folclor „Mureș, pe marginea ta” este un proiect cultural-artistic de promovare a tinerilor interpreți de folclor muzical care și-a dovedit și păstrat valoarea prin cei care au obținut premii de-a lungul timpului și astăzi sunt nume importante ale scenei românești. Evenimentul are ca scop conservarea, promovarea și valorificarea patrimoniului cultural național material și imaterial, dar și promovarea tinerilor interpreți de muzică vocală tradițională din România”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură.

alice_ghile_castigator_marele_premiul_mures_pe_marginea_ta_2023

Concursul a fost jurizat de personalități marcante din domeniul muzicii tradiționale românești care, prin activitatea lor susținută contribuie substanțial la promovarea, valorificarea și conservarea elementelor de patrimoniu cultural imaterial: Alina Stan, lector univ. dr. catedra de folclor - Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Roxana Gibescu, doctor în muzică, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, etnomuzicolog, reprezentant al Casei de Discuri Electrecord și Nicolae Plută, licențiat în muzică la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, solist vocal al Ansamblului Folcloric al Județului Alba.

În urma jurizării, Marele Premiu a fost câștigat de Alice Ghile din Sălaj, Premiul I a fost obținut de Petronela Popa din Suceava, Premiul II - -a revenit Flaviei Maria Sabo din Sălaș, iar premiul III a fost câștigat de Maximiliana Poienar din Alba Iulia.

Spectacolul folcloric din cadrul festivalului de anul acesta i-a avut ca invitați pe Ilie Medrea (câștigător al Marelui Premiu la ediția din anul 1994), Mirela Mănescu Felea (câștigătoare a Marelui Premiu la ediția din anul următor), Roxana Reche (câștigătoarea Marelui Premiu la ediția din anul 2005), Floricica Moga (câștigătoarea Marelui Premiu la ediția din anul 2003), Vasile Raul Balogh (câștigător al Marelui Premiu la ediția de anul trecut), Nicolae Plută și Dorina Narița.

Acompaniamentul muzical al întregului eveniment a fost asigurat cu măiestrie de Orchestra Ansamblului Folcloric al Județului Alba, dirijată de Alexandru Pal. Gazdele culturale ale evenimentului au fost membrii Ansamblului folcloric ,,Tradiții Uiorene” din Ocna Mureș și Virgil Moga, cei care au susținut un moment artistic în deschiderea serii de duminică.

Fotografii din cadrul Festivalului Național Concurs de Folclor „Mureș, pe marginea ta” de la Ocna Mureș pot fi descărcate accesând linkul:

https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02rCaDTbCfr9DhDoiEC98mrstYRHgAFJNpcTbJAn4A67vKicJ4KUcs6HRXVXuzZc5yl&id=100067985635614&paipv=0&eav=AfY6vHF0qHb6ubpegoznUmJLqc1R0XVWP9DjpuSIf3lzlo0pKRQ1k8BjnhIzs9apzu4&_rdr

(Credite foto: Silviu Ciontea – fotograf oficial Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba)

0