Zilele Muzicale „Carl Filtsch” – evenimente organizate în memoria celebrului pianist din Sebeș

27.05.2021    Știri culturale    Centrul de Cultura Augustin Bena

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba organizează, în această săptămână, „Zilele Muzicale Carl Filtsch”, un eveniment dedicat celebrului pianist originar din Sebeș, considerat o personalitate importantă a muzicii romantice din secolul al XIX-lea. Carl Filtsch a fost elevul preferat al lui Frederic Chopin.

„Zilele Muzicale Carl Filtsch” vor debuta, sâmbătă, 29 mai 2021, la ora 19:00, cu un concert extraordinar „In memoriam Carl Filtsch”, eveniment care va avea loc în Biserica Evanghelică din Sebeș.

Programul va cuprinde un moment susținut de pianista Ana Silvestru cu lucrări precum:  Franz Schubert - Balada „Erlkönig“ (transcripție pentru pian: Franz Liszt), Carl Filtsch - Romance sans Paroles op. 3, nr. 1, Frédéric Chopin - Nocturna op. 27, nr. 1, Dinu Lipatti - Il pleure dans mon cœur (transcripție pentru pian: Ana Silvestru) și George Enescu - Rapsodia Română op.11, nr. 1. Concertul va fi completat de Cvartetul de Coarde al Județului Alba, care va interpreta  Cvartetul nr. 15 în Re minor, KV. 421 de W. A. Mozart.

Evenimentul se va desfășura cu public, cu respectarea celor mai stricte măsuri de răspândire a virusului SARS-COV-2, iar accesul va fi permis gratuit, în limita numărului de locuri disponibile. Locurile pot fi rezervate și electronic printr-un e-mail transmis la Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba – augustinbena@mail.com.

Zilele Muzicale Carl Filtsch vor continua, duminică, 30 mai 2021, cu difuzarea filmului scurt „Micul pianist – povestea lui Carl Filtsch”, o producție artistică ce are ca scop promovarea personalității pianistului din Sebeș. La realizarea filmului a lucrat o echipă formată din Cătălin Cădan (producător), Daniel Lungu (scenariu și regie), Zoltan Lorincz, Cătălin Cădan, Cornel Gruian (cameramani), Dorin Galdău și Claudiu Miclăuș (asistenți imagine), Andi Dumitrache și Cătălin Cervicescu (consultanți), Dan Roșu (înregistrări audio), Anca Cădan (makeup), Silviu Roșu, Eduard Cădan și Dan Purcelean (actori). Muzica filmului este formată din fragmente muzicale extrase din lucrările lui Carl Filtsch.

 

 zilele_muzicale_carl_filtsch_2021 

 

Manifestările dedicate lui Carl Filtsch se vor încheia, luni, 31 mai 2021, cu diseminarea pe plan național a integralei compozițiilor lui Carl Filtsch, realizată de Editura Muzicală a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba. Lucrările vor fi transmise școlilor și liceelor de artă din România pentru a putea fi folosite de copiii pianiști.

„Zilele Muzicale Carl Filtsch” sunt organizate de Consiliul Județean Alba, prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, în colaborare cu Biserica Evanghelică Sebeș.

Carl Filtsch (28 mai 1830, Sebeș - 11 mai 1845, Veneția) este considerat o personalitate a muzicii romantice a veacului al XIX-lea. A început cursurile de pian la vârsta de trei ani, primul îndrumător fiind chiar tatăl său, Joseph Filtsch, pastor evanghelic în Sebeșul săsesc. Pentru fructificarea talentului său muzical, a fost dus în 1837 la Viena, unde a fost prezentat Curții Imperiale. Astfel a ajuns să fie coleg de educație muzicală și tovarăș de joacă al viitorului împărat Franz Joseph.

De la cea mai fragedă vârstă, Carl Filtsch a dovedit o predispoziție genială pentru muzică ajungând să fie elevul preferat al lui Frederic Chopin, care s-a preocupat cu o atenție aparte de evoluția lui pianistică.

În decembrie 1842 a ajuns să fie elevul preferat al lui Frédéric Chopin, la Paris. Pentru o vreme, Franz Liszt l-a suplinit pe Chopin, fiindu-i de asemenea maestru lui Carl Filtsch. De la el ne-a rămas următoarea frază: „Dacă micuțul acesta va începe să călătorească, va trebui să-mi închid prăvălia”.

La vârsta de numai 12 ani a ajuns să susțină concerte la Viena, Paris și Londra unde a fost aclamat și sărbătorit cu entuziasm.

Cele 25 de compoziții ale lui Carl Filtsch nu au fost descoperite decât în anul 1960, iar acum, parte dintre ele, sunt readuse la viață în cadrul evenimentelor organizate. Povestea tânărului pianist este tragică deoarece se îmbolnăvește de tuberculoză și medicii i-au prescris băi de mare în Veneția. După o scurtă îmbunătățire a stării sănătății sale, Carl Filtsch a fost răpus de acea boală incurabilă, în plină tinerețe, la vârsta de numai 15 ani. Monumentul său funerar, dăltuit în marmură, se găsește la cimitirul San Michele din Veneția.

0